Subsidie voor zonnepanelen

Het grote voordeel van zonnepanelen is natuurlijk dat u bij uw eigen woning of bedrijfspand schone energie kunt opwekken. Daarnaast dit voordeel is er nog een ander groot voordeel: er zijn verschillende subsidies verkrijgbaar voor de aanschaf van zonnepanelen. Met deze subsidies kunt u een deel van uw aankoopbedrag terug krijgen. Op deze manier wil de overheid schone energie stimuleren. Een subsidie aanvragen ingewikkeld? Nee hoor! Wij leggen u in dit artikel graag uit welke opties er zijn.

Btw-teruggave

Bij het kopen van zonnepanelen heeft u recht op een subsidie in de vorm van btw-teruggave. Dit geldt voor zowel de materialen als de installatie van uw zonnepanelen. De reden dat u deze btw terug krijgt, is dat de Belastingdienst u als ondernemer ziet wanneer u zonnepanelen aanschaft. Dit komt doordat opgewekte stroom die u niet zelf gebruikt wordt teruggeleverd aan energienet. Zo bent u dus energieleverancier! Met 21% btw-teruggave krijgt u gemiddeld al € 900,- terug.

Subsidie voor bedrijven

Ook als ondernemer zijn er verschillende subsidies die u kunt krijgen voor zonnepanelen. Deze subsidies stelt de overheid beschikbaar, omdat volgens de klimaatdoelstellingen energiebronnen snel moeten worden verduurzaamd. Welke subsidies beschikbaar zijn, verandert jaarlijks. In 2021 zijn er de volgende subsidieregelingen:

  • Milieu-investeringsaftrek (MIA)
  • Kleinschaligheidsaftrek (KIA)
  • Subsidie Duurzame Energieproductie (SDE++)
  • Energie-investeringsaftrek (EIA)
  • Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
  • Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)
  • Baangerelateerde investeringskorting (BIK)

Lokale subsidies

Er zijn ook verschillende subsidies beschikbaar in uw gemeente en provincie. Welke subsidies er beschikbaar zijn, verschilt per gemeente. Zo kunt u een vaste vergoeding krijgen bij de aanschaf van zonnepanelen, of krijgt u een percentage van de prijs terug. Welke subsidie er in uw gemeente beschikbaar is bekijkt u op de website van de Energiesubsidiewijzer, of vraag het na bij de energiecoördinator van uw gemeente.

Vond u dit een interessant artikel? Bekijk dan ook eens onze andere artikelen.


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *