Over de Wet arbeidsmarkt in balans
Wist u dat per 1 januari 2020 de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking treedt? Ook payrollbureau’s zijn hard aan de slag gegaan om zich hierin te specialiseren en hun dienstverlening zo te optimaliseren. Graag vertellen wij meer over wat deze wet inhoudt en wat dit voor u betekent. Lees snel verder voor meer informatie.
Wat verandert er met de WAB?
Het doel van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is om de verschillen tussen vaste en flexibele vormen van arbeid te verkleinen. Zo wil men met de WAB ervoor zorgen dat er meer balans in de arbeidsmarkt komt en werkgevers prikkelen om werknemers eerder een vast contract aan te bieden. Met de WAB komen er diverse maatregelen van kracht. Zo zal er een verruiming van de ketenregeling plaatsvinden en krijgt de werknemer een transitievergoeding vanaf de eerste werkdag. De cumulatiegrond bij ontslag zal worden geïntroduceerd en ook krijgen payrollmedewerkers dezelfde arbeidsvoorwaarden als andere werknemers. Voor oproepkrachten zal meer bescherming komen en bij een vast contract wordt de WW-premie lager. En dit is nog niet alles. De flexibele arbeid zal in het algemeen duurder worden. Dit geldt niet enkel voor uitzendkrachten, maar ook voor medewerkers die in dienst zijn van het betreffende bedrijf. Dit zal merkbare veranderingen hebben voor branches die gebruik willen maken van flexibele arbeid, zoals de horecabranche.
Wat betekent de WAB voor payrolling en uitzenden?
De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) zorgt ervoor dat het verschil tussen uitzenden en payrolling groter zal worden. Payrollbureaus zijn al stappen aan het zetten om aan de WAB te voldoen en kunnen hun werkzaamheden straks ongewijzigd voortzetten. Ook zal er meer een bredere dienstverlening aangeboden worden. Dit maakt dat payroll nog steeds payrolling blijft en vrijwel bijna dezelfde dienstverlening aan u kan aanbieden.
Ga te rade bij een payrollbureau
Overweegt u met uw bedrijf gebruik te maken van payroll, maar bent u benieuwd wat de WAB betekent voor payrollbureaus? Ga dan te rade bij een payrollbedrijf bij u in de omgeving en vraag hen wat zij u, met oog op de nieuwe wet, kunnen bieden. Vergelijk diverse payrollbedrijven via Google met elkaar, om zo te bekijken welk bedrijf u het beste kunt benaderen. Wij wensen u veel succes bij uw keuze voor payrolling en een prettige samenwerking met uw gewenste payrollbureau!