De veelgestelde vragen

In deze tijd van grote onzekerheid, heeft u als ondernemer natuurlijk ook ontelbaar veel vragen. Wij kunnen ons goed voorstellen dat u wel wat hulp kunt gebruiken. Gelukkig zijn er bedrijven die u in deze tijd bij kunnen staan. Zo adviseren payrollbedrijven ondernemers bijvoorbeeld over personeelsgerelateerde zaken. Wij proberen in ieder geval al wat onzekerheid weg te nemen door drie veelgestelde vragen die ondernemers hebben te beantwoorden.

Wat moet ik regelen wat betreft thuiswerken?

De regering heeft de oproep gedaan om zo veel mogelijk thuis te werken tijdens de crisis. Dat betekent dat u ook een aantal maatregelen moet treffen. Zo moet u ervoor zorgen dat uw medewerkers de juiste middelen tot hun beschikking hebben om thuis te kunnen werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een telefoon of laptop. Ook zaken als een printer, wanneer deze nodig is voor het uitvoeren van de werkzaamheden, dient u als werkgever te regelen. Het thuiswerken is niet verplicht, wat betekent dat u er ook voor kiezen om het kantoor open te laten. Wanneer u dit doet, raden wij aan om de werktijden te verspreiden om te voorkomen dat uw personeel dat met het openbaar vervoer komt tijdens de spits moet reizen. Ook bent u verplicht om te zorgen voor een veilige, gezonde werkplek. Dit kan zijn het weigeren van zieke medewerkers.

Hoe houd ik besmettingsrisico op werk zo klein mogelijk?

Het weigeren van zieke medewerkers is een van de manieren waarop u ervoor kunt zorgen dat de kans op besmetting op uw werkplek zo klein mogelijk blijft. Vraag uw personeel met de volgende klachten om thuis te blijven:

  • Niezen
  • Keelpijn
  • Loopneus
  • Hoesten
  • Verhoging tot 38 graden

Zorg ook dat medewerkers regelmatig hun handen wassen en stel papieren handdoekjes beschikbaar. Wijs personeel erop dat ze niezen en hoesten in de binnenkant van de elleboog, schud geen handen en houd ten minste 1,5 meter afstand.

Wat mag ik doen wat betreft vakantiedagen?

Wanneer uw medewerker vraagt om vakantiedagen in te trekken, heeft u het recht om dit te weigeren als er niet genoeg werk is. U mag uw personeel echter niet verplichten om vakantiedagen op te nemen. U moet het loon gewoon doorbetalen, ook wanneer er minder werk is. Bovendien mag u medewerkers niet verbieden om te reizen. Wel kunt u ze dit afraden. Uw personeel mag weigeren om op zakenreis te gaan naar gebieden met die een risicogebied zijn (code rood). Code oranje mag geweigerd worden wanneer de reis niet essentieel is voor het bedrijf. Een zakenreis naar een land met code groen mag in principe niet geweigerd worden.

Advies van een payrollbureau

Wij hebben nu enkele veelgestelde vragen beantwoord met betrekking tot het coronavirus, maar we kunnen het ons voorstellen dat u als ondernemer nog veel meer personeelsgerelateerde vragen heeft die verbonden zijn aan dit onderwerp. Wist u dat een van de taken van een payrollbedrijf is om dit soort vragen te beantwoorden? Wanneer u contact opneemt met een payrollbedrijf, willen zij u ongetwijfeld verder helpen.

Categorieën: Uncategorized